Opis
Heljda se od antičkih vremena koristi u ljudskoj ishrani. Od nutritivnih komponenti heljdinog zrna treba posebno istaći visok sadržaj proteina jedinstvenog aminokiselinskog sastava koji heljdi daje superiornost u odnosu na druge žitarice. Zrno heljde, takođe, sadrži masti, dijetna vlakna, brojne minerale od kojih se visokim sadržajem, izdvaja megnezijum, zatim oligoelemente (mangan, hrom, cink), kao i vitamine.
Posebnost heljde je i u visokom sadržaju bioflavonoida, među kojima dominira rutin, zbog čega se heljda poslednjih decenija sve više koristi i kao lekovita biljka.
Hladno mlevenje zrna heljde na vodeničkom kamenu, doprinosi tome da sva lekovita i hranljiva svojstva ove kulture ostanu sačuvana. Istraživanja govore da je heljdino brašno najbolje koristiti u mešavinama brašna (ražano, sojino, pšenično, kukuruzno). Preporučuje se da heljdino brašno čini 1/3 mešavine. Ta kombinacija može se primeniti kod pripreme različite hrane, kao što su hleb, palačinci, uštipci, pite razljevuše itd.
Stepen kiselosti.max. 4
Sadržaj pepela. max. 2, 5%
Vlažnost: max 15%
Nutritivne vrednosti za 100gr proizvoda | ||
---|---|---|
Kalorije | 335 | |
Kalorije iz masti | 26 | |
Zasićene masti | 1g | 3% |
Holesterol | 0mg | 0% |
Natrijum | 11mg | 0% |
Ukupno ugljenih hidrata | 71g | 24% |
Dijetna vlakna | 10g | 40% |
Šećer | 3g | |
Protein | 13g | |
Vitamini: | ||
A | 0% | |
C | 0% | |
Kalcijum | 4% | |
Gvožđe | 23% |
Recenzije
Još nema komentara.