Organsko sirovo kakao zrno, lomljeno DTC
Opis
Kakaovac (Theobroma cacao) tropsko je drvo iz roda Theobroma, koje pripada porodici slezova. Ovo drvo daje plod koji je ovalan i krupan (ima oblik izdužene dinje) dužine od 15 do 30 cm, unutar svakog ploda se nalazi između 20 i 60 krupnih semenki bubrežastog oblika raspoređenih u nekoliko redova i okruženih beličastom pulpom. Osušene i mlevene semenke (sa odstranjenim kakao puterom) nazivaju se kakao prahom, a osušene lomljene semenke se nazivaju kakao nibs ili lomljeno zrno kakaa.
Kakao nibs je jednostavno čokolada u svojoj najčistoj formi. Sirovi kakao nibs se pravi od negrejanog kakao zrna, pri čemu je temperatura procesa proizvodnje ispod 42°C kako bi se sačuvali svi enzimi i minerali koji su veoma bitni za svu sirovu hranu. Sirovi kakao ima mnogo izražajniji ukus i miris od „običnog“ kakaa i sasvim mala količina omogućava
izuzetan „čokoladni doživljaj“. Lomljeno kakao zrno je odličan izvor antioksidanata, vlakana, gvožđa i magnezijuma. Korišćenje kakaa za zdravlje datira još od pre 3.000 godina. Na osnovu opsežnih istraživanja, glavne zdravstvene koristi od kakaa potiču od epikatehina i flavonola koji se nalazi u njemu. Proces proizvodnje tamne čokolade zadržava epikatehin, dok mlečna čokolada ne sadrži značajne količine epikatehina. I epidemiološke i kliničke studije ukazuju na blagotvorno dejstvo tamne čokolade na krvni pritisak, lipide i upale. Prednosti korišćenja sirovog kakaa uključuju povećanu biološku raspoloživost azot-oksida i poboljšanu strukturu i funkciju mitohondrija. Da biste dobili ove prednosti, kakao mora biti čist.
Kakao nibs poseduje intenzivan čokoladni ukus i divnu bogatu aromu..
- Ne sadrže rafinisan šećer ili mlečne proizvode
- Idealni su sastojak u receptima za sirovu čokoladu i druge zdrave poslastice
- Sadrži vitamin C
- Sadrži minerale, gvožđe, hrom, mangan, cink i bakar
- Bogat je magnezijumom.
- Sadrži vlakna, omega-6 masne kiseline i PEA (feniletilamin).
- Sadrži malu količinu triptofana, teobromina, anandamida i teofilina
- Sušeni su i obrađeni na niskim temperaturama kako bi zadržali optimalan broj njihovih prirodnih nutritijenata
- Kakao nibs su vegetarijanska, veganska i sirova hrana.
Ako želite da saznate više o zanimljivoj istoriji kakao drveta, kliknite OVDE.
Sastav: 100% organsko lomljeno zrno kakaa
Nutritivne vrednosti na 100g:
Energetska vrednost: 2448kJ/585kcal
Ukupni ugljeni hidrati: 6g
>šećeri: 1,5g
Vlakna: 23,4g
Protein: 12,4g
Kalcijum: 75,3mg
Gvožđe: 3,2mg
Natrijum: 60mg
Ukupne masti: 51,6g
>zasićene masti: 30,3g
*Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja neophodno je posavetovati se sa svojim lekarom.
Recenzije
Još nema komentara.